Oss stond van 5 tot en met 11 oktober in het teken van duurzaamheid. Er vonden verschillende activiteiten plaats om mensen te stimuleren om milieubewuster te leven: van lezingen en markten tot meer actieve evenementen zoals afvalprikken en excursies. Uiteraard was het promoteam van de Orde van de Klauw ook aanwezig tijdens deze Week van de Duurzaamheid met een spelshow tijdens de weekmarkt.

Idee ontwikkelen
Lisa, Wendy, Robin en Jalil met flipovers, schrijfbokken en pennen aan de slag om een idee te ontwikkelen in opdracht van de gemeente Oss. Lisa: “Eerst wilden wij, de Orde van de Klauw, een actie organiseren waarbij we mensen op straat beloonden voor hun duurzame gedrag. We kwamen niet verder dan iemand belonen die afval van de grond raapt of de fiets neemt. Duurzaam gedrag is vaak niet opvallend in de openbare ruimte. Ook heeft het bij de aangesproken persoon geen blijvend effect wanneer de interactie maar van korte duur is.”

Het team kwam tot de conclusie dat iedereen zijn eigen gedachtegang over duurzaamheid heeft en dat het voor iedereen een ander aspect van het leven is. Sommige mensen zullen vaker de auto laten staan dan anderen, sommige mensen wekken energie op met zonnepanelen en anderen kijken naar het opvangen van regenwater. Iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan duurzaamheid.

“Wij wilden hierop inspelen door informatie over allerlei verschillende aspecten van duurzaamheid te delen op een speelse manier. Juist op de markt, om zo een grote diverse groep mensen te kunnen bereiken: ouderen, jongeren of moeders met kinderen bijvoorbeeld. Op deze manier kunnen we mensen juist belonen op hun duurzame gedrag, omdat ze er op dat moment niet mee bezig zijn. Ook zijn ze niet bewust op een van de duurzame activiteiten afgekomen”, zegt Jalil.

In het oog springende actie
Het team bedacht een spelshow met een rad met op ieder vakje een icoon waar een passende vraag over duurzaamheid bij hoorde over plastic afval, recycling, afval scheiden en CO2 besparing bijvoorbeeld. Ook leuk om te weten: alle deelnemers aan de spelshow kregen een goodiebag vol handige hebbedingetjes: een herinnering aan onze actie!

Het idee werd een concept waarbij van alles uit de kast werd gehaald: van het schilderen van het rad, maken van icoontjes en cue-cards tot het zorgen voor een goede invulling van de goodiebags en presentatie van de show.

Opdrachtgever Sabrina Willems: “Jullie hebben een ontzettend leuke activiteit opgezet. Heel creatief, persoonlijk en prikkelend. Het proces, jullie aanpak en hoe jullie mij betrokken hebben was heel fijn. Jullie hebben heel enthousiast bijgedragen aan een duurzamer Oss. Bedankt!”