Selecteer een team van vier mbo- en hbo-studenten, laat ze hun eigen communicatieprojecten van a tot z uitvoeren en bied ondertussen professionele begeleiding. Onlangs kwam Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) bij ons op visite om een interview af te nemen over onze aanpak. Met die aanpak doen wij, als Media Praktijk Academie, van Sprangers Communicatie in Oss een schepje bovenop creatieve stages. Een succesvol voorbeeld van samenwerking tussen mbo en hbo.

Erkend voor opleidingen van AV-specialist tot mediaredactiemedewerker, is de Media Praktijk Academie (MPA) klaar voor elk vraagstuk op het gebied van communicatie. “De MPA is een initiatief van Frenk Sprangers om onderwijs en praktijk nog dichterbij elkaar te brengen”, vertelt accountmanager en communicatieadviseur Manon van Heeswijk. “Vier jaar geleden zijn we ermee begonnen en inmiddels hebben we zelfs opdrachtgevers die om de MPA vragen. Doordat studenten op een andere manier naar een opdracht kijken, krijg je heel andere ideeën.”

Rad van duurzaamheid
“Campagnes van onze studenten zijn soms zo uniek ingestoken, dat de opdrachtgever het zelf niet had kunnen bedenken”, vervolgt Manon. “Voor de Week van de Duurzaamheid ontwikkelden ze bijvoorbeeld een spelshow met een soort rad van fortuin. Op ieder vakje stond een icoon, dat verwees naar een vraag over onderwerpen zoals plastic, recycling en CO2. Bovendien kreeg elke deelnemer een goodiebag. De studenten bedachten het concept, ontwikkelden alle middelen én presenteerden de show.”
Blijven vernieuwen

De studenten leren dus niet zomaar in de praktijk, maar werken als team voor echte opdrachtgevers. Voor de begeleiding kunnen ze rekenen op ervaren communicatie-experts uit verschillende disciplines. Zo houdt onlinestrateeg Remy Bakker zich bezig met de inhoud, van concept tot uitrol. “Ik hou ervan om te blijven vernieuwen”, legt Remy uit. “Bij Sprangers en de MPA doe ik precies wat ik leuk vind, zoals het meedenken over campagnes, het toepassen van socialemediatechnieken en het aansturen van de studenten.”

Feedbackrondes
Naast de studenten en de opdrachtgevers is de MPA ook voor het communicatiebureau van grote toegevoegde waarde. “We leren van de studenten, we halen creativiteit in huis en we versterken de relatie met onze klanten”, zegt Remy. “Natuurlijk mogen ze fouten maken. Daar heb je feedbackrondes voor. De bpv-coördinatoren van de scholen weten inmiddels wat hun studenten hier tijdens een stage gaan doen. Zo bouwen we elk halfjaar een mooi team, waarbij we met elkaar het beste uit elke student halen.”

Lisa, Wendy en Robin
Lisa studeert bij Fontys in Tilburg, Wendy op het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch en Robin op het Technovium in Nijmegen. Het drietal bevestigt vooral de breedte van de stages en de zelfstandigheid waarmee ze leren om te gaan. “Ik ben al met heel veel verschillende vaardigheden bezig geweest”, zegt Lisa. “Van reporter zijn tot het ontwerpen van een logo. Verder verzorg ik de sociale media voor een campagne voor de gemeente Oss met berichtjes, tips, weetjes en infographics over duurzaamheid.”

Beste leerbedrijf 2020?
In november worden het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van Nederland bekendgemaakt. Is deelname aan de verkiezing iets voor de MPA? Manon lacht: “Bij ons vijfjarig bestaan kunnen we terugkijken op tien studententeams met resultaten waar we nu al enorm trots op zijn. Dus voor de verkiezing van 2020 laten we ons heel graag nomineren.”

bron: Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)