Het was dinsdag 6 februari druk bij de MPA! Die dag stond in het teken van de Jongeren Bedrijvendag, georganiseerd door de Talentencampus en de Lions club. Ruim 1.300 leerlingen van alle middelbare scholen in Oss bezochten verschillende bedrijven in de gemeente voor een kijkje in de keuken. Uiteraard konden wij in dit lijstje niet ontbreken…
Het plan
Drie groepen, variërend van 6 tot 15 leerlingen, kwam verspreid over de dag langs. Bij binnenkomst konden zij meteen aan de slag. De vergaderruimte was namelijk al omgetoverd tot een heuse talkshowsetting. Na een korte introductie kreeg elke groep de opdracht een mini-talkshow te organiseren. Hiervoor werden zij in tweeën gesplitst; één groepje voor het verzinnen van een onderwerp en script en het verzorgen van de talkshow, en de ander voor cameratechniek en beeldregie.
Teamwork
Uiteraard werden de leerlingen niet aan hun lot overgelaten. Manon en Remy stelde samen met hen de gesprekslijn vast. Waar de leerlingen in het begin nog een beetje verlegen waren, kwamen later de acteertalenten boven… Eva van het Maaslandcollege verzorgde samen met haar groep de talkshow. “Het was leuk om te doen en verrassend interactief. Een goede ervaring!” zegt ze enthousiast.
Ondertussen legde Ad de anderen uit hoe de camera’s werken en vertelde het één en ander over beeldregie. En toen zelf aan de slag! Natuurlijk in het begin even lastig, maar geen probleem als je hulp hebt van professionals! Een beetje naar rechts met een camera, een zendertje wat hoger op de blouse… De leerlingen waren al snel goed bezig met de apparatuur en zorgden voor leuke beelden.
Showtime
De verschillende talkshows – want meerdere groepen – hadden makkelijk op tv uitgezonden kunnen worden! De leerlingen hebben er steeds weer een interessante show van weten te maken. Gesprekken vielen nooit stil, er werd continu druk gekletst. Ook de aanwezige docenten vonden het een geslaagde en leerzame dag. Aardrijkskundedocent Habers: “Het zal de leerlingen zeker helpen straks de juiste profielkeuze te maken op school.”

Benieuwd wat de studenten hebben gemaakt? Of nieuwsgierig hoe deze dag is verlopen? Bekijk dan de aftermovie die stagiair Thijs heeft gemaakt.