Ons klimaat verandert en dat is te merken: steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een langere periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen bijvoorbeeld onder water lopen. Je kunt ook zelf helpen om overlast te voorkomen. Hoe? Door mee te doen aan de regentonactie van 1 oktober tot en met 31 oktober. Voor de Orde van de Klauw gingen we op pad om te kijken wie er al een heeft, waarom mensen kiezen voor een regenton en welke soorten tonnen er allemaal zijn.

De gemeente Oss neemt samen met Waterschap Aa en Maas veel maatregelen om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. Ze vervangen zoveel mogelijk stenen door groen waardoor water gemakkelijker de grond in kan. Ze kunnen niet alleen voor alle aanpassingen zorgen en hebben de hulp van inwoners hard nodig.

Wanneer iedereen regenwater opvangt in een ton, creëer je een wateropslag gewoon in je eigen tuin. Handig om je tuin te sproeien, een groene omgeving voor meer koelte tijdens warme dagen en als leefomgeving voor vlinders, bijen en vogels. |Bovendien komt het water dat opvangen wordt niet in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden.

Kortingsactie
Om inwoners te stimuleren een regenton in hun tuin te plaatsen, is de gemeente Oss samen met de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad en Uden een regentonactie gestart. Inwoners kunnen in de maand oktober een speciale kortingsbon uit de krant inleveren bij diverse, groen- en tuincentra waardoor ze direct €20,- korting krijgen op de aankoop van een ton.

“Best een serieuze boodschap om over te brengen”, vertelt cameravrouw Wendy die samen met reporter Robin op pad ging om in kaart te brengen welke inwoners een ton hebben, waarom ze er eentje hebben en hoeveel verschillende soorten en maten er wel niet zijn… Kortom, een middagje in de wereld van regentonnen. Aan Robin de kans om mensen te interviewen waarom zij een regenton hebben aangeschaft. Hij maakte hiermee zijn debuut als presentator. Robin: “In het begin was het best spannend of ik mijn verhaal kon overbrengen op beeld, maar na een paar keer oefenen, voelde ik mijzelf op mijn gemak en liep de opname door…”

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt naar de reportrol van Robin? Check hieronder de video: